Jutut »

Ehdota epävirallista nimipäivää

Nimipaivat.fi listaa epävirallisia nimipäiviä. Voit ehdottaa haluamallesi nimelle omaa päivää.

Suomessa on käytössä neljä vakiintunutta nimipäivälistaa. Helsingin yliopiston almanakkatoimisto ylläpitää suomenkielistä ja ruotsinkielistä listaa. Suomen ortodoksinen kirkko ylläpitää ortodoksista listaa. Professori Pekka Sammallahti on laatinut saamenkielisen nimipäiväkalenterin.

On kuitenkin valtavasti nimiä, joilla ei ole omaa nimipäivää. Voi olla, että nimi ei ole tarpeeksi yleinen viralliseen listaan tai sitten se on vierasperäinen.

Ehdota nimen sivulla olevalla lomakkeella

Tällaiselle nimelle voit hyvin ehdottaa nimipäivää täällä nimipaivat.fi-palvelussa. Hae ensin haluamaasi nimeä etusivun nimihaulla. Jos nimen sivulta selviää, että nimellä ei vielä ole nimipäivää, ehdota sivulta löytyvällä lomakkeella nimelle epävirallista nimipäivää. Lomake pyytää valitsemaan ehdottamallesi nimelle samankaltaisen nimen, jolla jo on olemassa virallinen nimipäivä.

Esimerkiksi Elinan nimipäivänä 10.2. epävirallista nimipäiväänsä viettävät esimerkiksi seuraavien nimiset: Bella, Edea, Edilina, Eedla, Eela, Eelia, Eelin, Eileen, Eili, Ela, Elaine, Elda, Elida, Eliina, Elita, Ellanoora, Ellevi, Elliina, Ellu, Eloise, Evian, Gilena, Gisela, Gisella, Giselle, Ilena, Jelina ja Jella.Sade taas on saanut epävirallisen nimipäivän samalle päivälle kuin Säde eli 18.10.

Nimen ei kuitenkaan tarvitse olla soinniltaan sama kuin päivän viralliset nimet. Esimerkiksi Syksy on saanut epäviralliseksi nimipäiväkseen syyspäivän tasauksen. Tämä epävirallinen nimipäivä on lisäksi siitä erikoinen, että se vaihtelee, syyspäivän tasaus kun on esimerkiksi 2023 23.9. ja 2024 22.9.

Osviittaa myös nimikoneesta tai kansainvälisistä päivistä

Nimelle ehdotetun epävirallisen nimipäivän tulisi siis jollakin tavalla kiinnittyä päivällä jo oleviin nimiin tai päivän teemaan. Perinteisen nimipäiväkalenterin juuret ovat katolisessa pyhimyskalenterissa ja sitä kautta voi hyvin löytyä yhtymäkohtia. Toisaalta monet luontoaiheiset nimet voivat löytää yhteyden hyvinkin eri tavoilla kuten yllä käy ilmi.

Sivustolla listataan myös kansainvälisiä päiviä, joten niistäkin voi saada apua sopivan päivän valintaan.

Sivustolla on myös käytössä nimikone, jonka avulla voit etsiä haluamasi nimen kanssa samankaltaisia nimiä virallisista listoista. Myös tämä voi auttaa päivän valinnassa.

Nimipäiväehdotusta lähettäessä voit myös mielellään kirjoittaa taustaa nimipäiväehdotuksellesi.

On aika lailla varmaa, että moni nimipaivat.fi-listauksessa oleva nimi voisi olla paljon oivallisemmin valitulla epävirallisella päivällä. Voit siis aina ehdottaa epävirallisen nimipäivän siirtoa. Se tulee tehdä yleisen palautelomakkeen kautta.

Nimipaivat.fi-palvelussa on taustatietoina Digi- ja väestötietoviraston tiedot siitä, kuinka moni suomalainen on kunkin nimen saanut. Näissä tiedoissa ei ole mukana niitä nimiä, joiden haltijoita on alle viisi.

Mikäli ehdottamallasi nimellä on vähintään 5 nimeä eli mikäli näet Digi- ja väestötietoviraston tiedot nimien yleisyydestä haluamasi nimen sivulla, on todennäköistä, että ehdottamasi uusi nimipäivä myös julkaistaan nimipaivat.fi:ssä. Kiinnitä kuitenkin huomiota, että ehdottamasi päivämäärä on oikeasti relevantti.

Mikäli nimellä on alle 5 haltijaa ja yleisyystietoa ei ole, on epätodennäköisempää, että ehdotus julkaistaan.

Kirjoittaja:

Arkikoodi

Julkaistu: 31.7.2023

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Yhdysnimien nimipäivät
Yhdysviivalla varustetuilla yhdysnimillä ei ole virallisia nimipäiviä. Poikkeus on Kukka-Maaria, sillä se merkitsee Marian etsikkopäivää. Voit ehdottaa yhdysviivaiselle nimelle epävirallista nimipäivää nimipaivat.fi:ssä.

Luontonimet
Luontonimeä kantaa ensimmäisenä etunimenään liki 340 tuhatta suomalaista. Luontonimet ovat paljon yleisempiä naisilla kuin miehillä. Luontonimisten määrä on hiukan laskenut viime vuodesta. Katso lista kaikista luontonimistä väestörekisterissä.

Muinaissuomalaiset nimet
Muinaissuomalaiset nimet ovat ajalta ennen kristinuskoa. Ne ovat yleistyneet jälleen kansallisromantiikan myötä. Nykyään muinaisnimi on hiukan harvinaisempi ensimmäisenä etunimenä. Miehillä muinaisnimiä on huomattavasti enemmän kuin naisilla.

Naisten ja miesten yhteiset nimipäivät
Suomenkielisessä kalenterissa on 23 päivää ja suomenruotsalaisessa 59 päivää, jolloin naisilla ja miehillä on yhteinen nimipäivä. Katso listaukset artikkelista.

Harvinaiset nimet, joilla on nimipäivä
Suomalaisessa ja suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa on koko joukko nimiä, joiden ei yleisyytensä perusteella enää pitäisi niissä olla. Tämä artikkeli listaa ne. Näidenkin hienojen nimien soisi taas yleistyvän, vaikka nimipäiväkalenteriin päässeitä nimiä ei sieltä juuri poistetakaan.