Jutut »

Kaiman tapaa yhä harvemmin

Kaiman tapaa yhä harvemmin

Vielä kolme vuosikymmentä sitten joka toisella naapuruston lapsella tuntui olevan sama nimi, mutta nykyään tilanne on aivan toisenlainen. Lapsille alettiin antaa yhä yksilöllisempiä nimiä jo 1970-luvulla, ja tällä vuosituhannella ilmiö on vain voimistunut.

Samannimisyys oli huipussaan vuonna 1969. Silloin syntyneistä lapsista tyttöjen suosituimman nimen Sari sai peräti 6 prosenttia tytöistä ja poikien kärkinimen Mika 7 prosenttia pojista. Jos tuolloin olisi kirjoittanut paperille 50 tavallisinta nimeä ja kysynyt juuri nimetyn vauvan vanhemmilta, onko heidän lapsensa nimi listalla, yli kolme neljäsosaa vanhemmista olisi vastannut myöntävästi. 50 yleisintä ensimmäistä nimeä riitti nimittäin kattamaan 75 % tytöistä ja 80 % pojista.

Etunimien määrä tuplaantunut

Tuon ajan jälkeen nimien kirjo on kasvanut huimasti. Samana vuonna syntyneille lapsille annettujen etunimien määrä on kaksinkertaistunut 1960-luvun jälkeen, ja tällä vuosituhannella yhä useammat vanhemmat ovat valinneet lapselleen harvinaisen nimen. Tavallisimpien nimien listan esittelijä saisi nykyään myöntävän vastauksen enää alle puolelta vanhemmista: vuosina 2000–2013 annetuista nimistä 50 yleisintä ensimmäistä nimeä kattoi tytöistä vain 43 % ja pojista 45 %.

Vuonna 2013 tyttöjen suosituimman ensinimen Emma sai 1,7 % tytöistä ja poikien kärkinimen Onni 1,6 % pojista. Koulussa Emma ja Onni ovat todennäköisesti luokkansa ainoita kutsumanimensä kantajia, vaikka heillä onkin nykymittapuulla tavalliset nimet.

Erilaisten nimien lisääntymisen taustalla vaikuttavat todennäköisesti laajemmat yhteiskunnan muutokset. Kulttuuri on kansainvälistynyt, ja tietoa on saatavilla paljon enemmän kuin ennen. Enää ei haluta sulautua joukkoon vaan korostaa lapsen yksilöllisyyttä.

Teksti: Katja Tiilikka

Lähteet:

Minna Saarelma-Paukkala: Nimenannon yksilöllistyminen ja nimipäiväperinne. Yliopiston nimipäiväalmanakka 2013.

Minna Saarelma-Paukkala: 2000-luvun nimitrendejä. Yliopiston nimipäiväalmanakka 2015.

Julkaistu: 6.11.2015

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Moni etunimi on nykyään uniikki

Moni etunimi on nykyään uniikki
Hyvin harvinainen nimi alkaa olla varsin tavallinen ilmiö. Tällä vuosituhannella jo valtaosan lapsille annetuista etunimistä on saanut vain yksi lapsi samana vuonna.