Jutut »

Moni etunimi on nykyään uniikki

Moni etunimi on nykyään uniikki

Hyvin harvinainen nimi alkaa olla varsin tavallinen ilmiö. Tällä vuosituhannella jo valtaosan lapsille annetuista etunimistä on saanut vain yksi lapsi samana vuonna.

Vuosina 2000–2013 sekä tyttöjen että poikien nimistä yli 60 % oli sellaisia, että nimi oli annettu samana vuonna vain yhdelle suomenkieliselle lapselle. Luku tuntuu todella suurelta, mutta sitä kasvattavat yhdysnimet, joissa on liitetty toisiinsa kaksi muuten tavallista nimeä.

Yhdysnimet

Tällaisia ovat esimerkiksi tyttöjen nimistä Eeva-Tuulia, Helmi-Matilda ja Hilla-Mari sekä poikien nimistä Antti-Johannes, Kimi-Matias ja Väinö-Valtteri.

Mallina muut nimet - Suomenkieliset - Vierasperäiset

Yhdysnimien lisäksi vain kerran samana vuonna annetuissa nimissä erottuu kolme ryhmää: nimet, jotka on luotu muiden nimien mallin mukaan, sekä suomenkieliset ja vierasperäiset uniikkinimet. Muiden nimien pohjalta luodut uudet nimet ovat usein melko harvinaisia. Tällaisia ovat esimerkiksi Meija ja Neija, joiden mallina ovat toimineet vanhat nimet Eija, Seija ja Teija, sekä ilmeisesti Aatu-nimeen pohjautuvat Jaatu, Maatu ja Vaatu.

Suomenkieliset usein luonnosta

Uudet suomenkieliset uniikkinimet on usein löydetty luonnosta. Tyttöjen luontoaiheisia nimiä ovat esimerkiksi Apila, Aurinko, Kevät ja Unikko. Pojille on annettu nimiksi muiden muassa Nietos, Routa, Ruska ja Tyrsky. Muita kuin luonnosta keksittyjä nimiä ovat olleet tytöillä Ilo, Laulu ja Uni sekä pojilla Aito, Huima ja Riemu.

Suomenkielisillä hyvin harvinaisiin nimiin kuuluu myös paljon vierasperäisiä etunimiä. Niiden lisääntymiseen on vaikuttanut matkustelun ja kansainvälisen median käytön yleistyminen. Tärkeä syy on myös monikulttuuristen perheiden määrän kasvu. Jos toinen vanhemmista on ulkomaalaistaustainen, lapselle annetaan usein ainakin yksi sellainen nimi, jota ei ole Suomessa perinteisesti käytetty. Suomenkieliseksi rekisteröityjen tyttöjen tällä vuosituhannella saamiin uniikkinimiin sisältyvät Camille, Fathima ja Melody. Pojille taas on annettu nimiksi esimerkiksi Barack, Kareem ja Salim.



Teksti: Katja Tiilikka

Lähteet:

Minna Saarelma-Paukkala: Nimenannon yksilöllistyminen ja nimipäiväperinne. Yliopiston nimipäiväalmanakka 2013.

Minna Saarelma-Paukkala:2000-luvun nimitrendejä. Yliopiston nimipäiväalmanakka 2015.

Julkaistu: 4.11.2015

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Kaiman tapaa yhä harvemmin

Kaiman tapaa yhä harvemmin
Vielä kolme vuosikymmentä sitten joka toisella naapuruston lapsella tuntui olevan sama nimi, mutta nykyään tilanne on aivan toisenlainen. Lapsille alettiin antaa yhä yksilöllisempiä nimiä jo 1970-luvulla, ja tällä vuosituhannella ilmiö on vain voimistunut.