Jutut »

Yhdysnimien nimipäivät

Yhdysviivalla varustetuilla yhdysnimillä ei ole virallisia nimipäiviä. Poikkeus on Kukka-Maaria, sillä se merkitsee Marian etsikkopäivää. Voit ehdottaa yhdysviivaiselle nimelle epävirallista nimipäivää nimipaivat.fi:ssä.

Jotkut etunimet ovat yhdysnimiä eli kahden eri nimen yhdistymiä. Nimet voidaan yhdistää yhdysviivalla, kuten Veli-Matti, Juha-Pekka, Jan-Erik, Marja-Leena, Anna-Maija tai Eeva-Liisa. Yhdysnimet voidaan myös kirjoittaa ilman yhdysviivaa, kuten Marianne, Sarianna, Annastiina tai Merituuli.

Kukka-Maarialla ja yhdysviivattomilla yhdysnimillä nimipäivä

Yhdysviivalla yhdistetyillä nimillä ei ole virallisissa nimipäiväkalentereissa nimipäivää. Ainoa poikkeus on Kukka-Maaria, joka on saanut suomenkielisen nimipäivän. Tästä lisää myöhemmin. Jotkin ilman yhdysviivaa kirjoitettavat nimet ovat saaneet oman virallisen nimipäivän. Tällaisia ovat esimerkiksi Marianne ja Kastehelmi.

Yhdysnimen nimipäivää voi viettää kumpana päivänä hyvänsä

Paperisissa nimipäiväkalentereissa on ollut rajoitettu tila käytössä, joten kalentereihin otettavien nimien määrää on ollut pakko rajoittaa. Vain yleisimmät nimet ovat päässeet virallisiin listoihin ja yhdysviivallisia sinne ei ole otettu. Yhdysviivallisen nimen haltijat voivat hyvin viettää nimipäiväänsä jomman kumman nimensä päivänä, eli Veli-Matti voi viettää nimipäiväänsä joko Velin tai Matin päivänä.

Yleisyys ja itsenäisyys tuo nimipäivän

Kun yhdysviivattomasta yhdysnimestä on tullut riittävän yleinen ja kun se on koettu riittävän itsenäiseksi, on se voitu ottaa mukaan viralliseen nimipäiväkalenteriin. Esimerkiksi Marianne ja Kastehelmi ovat riittävän yleisiä. Marianne on vakiintunut nimeksi jo aikaa sitten ja Kastehelmi on sellaisenaan oma sanansa.

Kukka-Maaria on Marian etsikkopäivä

Kukka-Maaria vaikuttaa yllä kuvatun valossa olevan erikoistapaus. Tällä nimellä on kuitenkin suomessa aikoinaan nimitetty Marian etsikkopäivää 2.7. Päivää on kutsuttu myös Heinä-Maijaksi tai Heinä-Maariaksi. Marialle pyhitetty kasvi (matara) kukkii heinäkuun alussa. Heinänteko on myös ajoittunut heinäkuulle. Katolinen kirkko siirsi vuonna 1969 Marian etsikkopäivän (Visitation) toukokuun 31. päivään. Kukka-Maarian nimipäivä on kuitenkin edelleen virallisessa suomenkielisessä kalenterissa alkuperäinen 2.7.

Nimipaivat.fi:ssä ei ole samanlaisia rajoituksia kuin virallisissa nimipäiväkalentereissa ja tänne kerätään epävirallisia nimipäiviä. Voit aivan hyvin ehdottaa väliviivalliselle yhdysnimelle epävirallista nimipäivää. Usein se on paras sijoittaa samaan nimipäivään kuin on jommallakummalla sen nimistä.

Kirjoittaja:

Arkikoodi

Lähteet ja lisätiedot:

Kirjastot.fi: Miksi yhdysnimellä Kukka-Maaria on oma nimipäivänsä?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kukka-Maaria

https://en.wikipedia.org/wiki/Visitation_(Christianity)

Julkaistu: 16.8.2023

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Yleiset nimet ilman nimipäivää
Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin pääsemiseksi on vakiintunut 500 nimen kantajan vaatimus ensimmäisenä etunimenä. Tässä artikkelissa listaamme nimet, joilla olisi tämän rajan perusteella oikeus saada virallinen nimipäivä, mutta joilla jostain syystä ei nimipäivää ole.

Luontonimet
Luontonimeä kantaa ensimmäisenä etunimenään yli 340 tuhatta suomalaista. Luontonimet ovat paljon yleisempiä naisilla kuin miehillä. Katso lista kaikista luontonimistä väestörekisterissä.

Muinaissuomalaiset nimet
Muinaissuomalaiset nimet ovat ajalta ennen kristinuskoa. Ne ovat yleistyneet jälleen kansallisromantiikan myötä. Nykyään muinaisnimi on hiukan harvinaisempi ensimmäisenä etunimenä. Miehillä muinaisnimiä on huomattavasti enemmän kuin naisilla.

Naisten ja miesten yhteiset nimipäivät
Suomenkielisessä kalenterissa on 23 päivää ja suomenruotsalaisessa 59 päivää, jolloin naisilla ja miehillä on yhteinen nimipäivä. Katso listaukset artikkelista.

Harvinaiset nimet, joilla on nimipäivä
Suomalaisessa ja suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa on koko joukko nimiä, joiden ei yleisyytensä perusteella enää pitäisi niissä olla. Tämä artikkeli listaa ne. Näidenkin hienojen nimien soisi taas yleistyvän, vaikka nimipäiväkalenteriin päässeitä nimiä ei sieltä juuri poistetakaan.