Merkkipäivät

Afrikan teollisen kehittämisen päivä (YK)

20.11.

Monet nopeimmin kasvavat taloudet löytyvät Afrikasta, mutta alueella on myös paljon köyhyyttä. Afrikan yhtenäisyysjärjestö (OAU) julisti 20.11. Afrikan teollisen kehittämisen päiväksi (Africa Industrialization day) kokouksessaan kesäkuussa 1989. Samana vuonna myös YK:n yleiskokous julisti päivän kansainväliseksi päiväksi. Paivän ajatuksena on muistuttaa teollistumisen merkityksestä vaurauden luojana.

Afrikan talousalueelta löytyvät monet maailman nopeimmin taloudeltaan kasvavat maat. Näitä ovat esimerkiksi Niger, Senegal, Libya, Ruanda, Norsunluurannikko, Burkina Faso, Benin, Gambia, Etiopia, Tansania, Djibouti ja Burundi. Näissä kaikissa vuoden 2024 talouden kasvuprosentti on yli kuusi, kun koko maailman keskiarvo on 2.9%. Tästä huolimatta kasvu ja hyvinvointi jakaantuu Afrikassa epätasaisesti.

Afrikan teollisen kehittämisen päivä on korostanut teollistumisen merkitystä alueen hyvinvoinnin kasvattajana ja köyhyyden poistajana. YK:n päivän teemasivulla todetaan, että teollistuminen auttaa Afrikan maita saavuttamaan korkean kasvun, monipuolistamaan talouksiaan ja vähentämään niiden altistumista ulkoisille häiriöille. Teollistuminen edistää merkittävästi köyhyyden poistamista työllisyyden ja vaurauden luomisen kautta.

Lähteet ja lisätiedot:

UN: Africa Industrialization Day 20 November
Suomen YK-liitto: Afrikan teollisen kehittämisen päivä
Visual Capitalist: Ranked: The Fastest Growing Economies In 2024