marraskuun toinen sunnuntai, Virallinen liputuspäivä 10.11.2024
Modernin isänpäivän juuret ovat Yhdysvalloissa, jossa päivää juhlitaan kesäkuun kolmantena sunnuntaina aivan kuten suurimmassa osassa maailman maita. Monissa Euroopan katolisissa maissa isänpäivä on Jeesuksen laillisen isän Joosefin juhlapäivä eli 19.3. Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Virossa päivä on marraskuun toinen sunnuntai, johon pohjoismaiset kauppiaat sitä ehdottivat kauppojen myyntiä piristämään.
Modernin isänpäivän perustajana pidetään yhdysvaltalaista Sonora Smart Doddia (1842-1919). Kun Sonora oli 16-vuotias, hänen äitinsä Victoria Smart (1851-1898) kuoli lapsivuoteelle. Sonora oli ainoa tytär ja hän alkoi yhdessä isänsä William Smartin (1842-1919) kanssa pitää huolta veljistään ja perheestään.
Isänpäivällä on vanhempiakin juuria. Esimerkiksi Euroopan katolisissa maissa isänpäivää juhlitaan 19.3., jolloin on Neitsyt Marian eli Jeesuksen äidin puolison Pyhän Joosefin juhlapäivä. Joosef oli siis Jeesuksen laillinen isä.
Sonora piti isäänsä arvossa ja kun hän kuuli uudesta äitienpäivästä, halusi hän vastaavanlaisen päivän myös isille. Ensimmäistä isänpäivää vietettiin 19.6.1910.
Isänpäivää vietetään Yhdysvalloissa nykyään kesäkuun kolmantena sunnuntaina ja se onkin yleisin päivän ajankohta.
Pohjoismaissa kauppiaat ehdottivat isänpäivän viettämistä marraskuun toisena sunnuntaina. Ajatus oli, että se piristäisi kauppaa jo ennen joulusesonkia.
Suomessa päivää vietetäänkin siis toukokuun toisena sunnuntaina, eli se on täsmälleen toisella puolella vuotta verrattuna äitienpäivään, jota vietetään toukokuun toisena sunnuntaina.
Isänpäivä oli vakiintunut liputuspäivä vuosina 1987-2018 ja virallinen liputuspäivä vuodesta 2019 lähtien.
Wikipedia: Father's Day
Wikipedia: Sonora Smart Dodd
Wikipedia: Isänpäivä