Merkkipäivät

Kansainvälinen ihmisveljeyden päivä (YK)

4.2.

Paavi Franciscus ja suurimaami Ahmed el-Tayeb allekirjoittivat 4. helmikuuta 2019 Abu Dhabissa Arabiemiraateissa julistuksen "Document on Human Fraternity for World Peace and Living Together". YK:n yleiskokous julisti päivän 4.2. kansainväliseksi ihmisveljeyden päiväksi (International Day of Human Fraternity) istunnossaan vuoden 2020 joulukuussa. Päivän tavoitteena on lisätä kulttuurillista ja uskonnollista suvaitsevaisuutta.

Paavi Franciskuksen ja Kairon Al-Azharin yliopiston suurimaami Ahmed el-Tayebin 4.2.2019 allekirjoittama ihmisveljeyden dokumentti tuomitsee terrorismin ja uskonnon käytön sen perusteluna. "Jumalalla Kaikkivaltiaalla ei ole tarvetta siihen, että häntä puolustetaan, eikä Hän halua nimeään käytettävän ihmisten terrorisoimiseen."

Paavi Franciskus on katolisen kirkon johtaja ja Kairon Al-Azharin yliopiston suurimaamia taas pideään sunnimuslimien korkeimpana auktoriteettina.

Abu Dhabin julistus eli ihmisveljeyden dokumentti 4.2.2019

Ihmisveljeyden dokumentti tunnetaan myös nimellä Abu Dhabin julistus. Sen koko nimi kuuluu "Document on Human Fraternity for World Peace and Living Together". Asiakirjassa Franciscus ja Ahmed el-Tayeb mm.:

Ihmisveljeyttä koskevan asiakirjan tavoitteiden toteuttamiseksi perustettiin elokuussa 2019 ihmisveljeyden korkeampi komitea (Higher Committee of Human Fraternity, HCHF). Se koostuu eri maiden uskonnollisista ja muista johtajista.

Vuoden 2020 joulukuussa julisti YK:n yleiskokous päivän 4.2. kansainväliseksi ihmisveljeyden päiväksi (International Day of Human Fraternity).

Lähteet ja lisätiedot:

Kirkko ja kaupunki: Paavi Franciscus ja suurimaami Ahmed el-Tayeb allekirjoittivat Abu Dhabissa yhteisen julistuksen rauhasta ja tuomitsivat Jumalan nimissä tehdyn terrorismin
Wikipedia: International Day of Human Fraternity
UN: International Day of Human Fraternity 4 February
Wikipedia: Document on Human Fraternity
Document on Human Fraternity for World Peace and Living Together
Higher Committee of Human Fraternity