Merkkipäivät

Kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi (YK)

25.11.

Dominikaanisen Tasavallan diktaattori Rafael Trujillo murhautti kolme Mirabalin siskosta 25.11.1960 hänen vastaisesta toiminnastaan. YK on julistanut tämän päivän 25.11. kansainväliseksi päiväksi. Tapahtumiin pohjautuu mm. Salma Hayekin tähdittämä elokuva In the Time of the Butterflies.

Mirabalin sisarukset olivat Dominikaanisesta tasavallasta. Heistä kolme - Patria Mirabal, Minerva Mirabal ja María Teresa Mirabal - olivat aktivisteja, jotka vastustivat Rafael Trujillon diktatuuria.

Las Mariposas eli perhoset

Siskot kutsuivat itseään perhosiksi ('Las Mariposas', 'The Butterflies'). Minerva-siskon salainen nimi oli Mariposa eli perhonen.

Trujillon miehet kuristivat ja hakkasivat heidät hengiltä 25.11.1960. Trujillo joutui itse salamurhan uhriksi seuraavana vuonna 1961.

Neljäs sisko Bélgica Adela ei osallistunut muiden sisarusten poliittiseen kapinaan. Hän kuitenkin kasvatti kuolleiden siskojensa lapset. Hän itse sanoi, että hänen kohtalonsa oli jäädä henkiin ja kertoa siskojensa tarina.

Kirja ja kaksi elokuvaa

Vuonna 1994 Julia Alvarez julkaisi Mirabalin sisaruksista fiktiivisen kirjan In the Time of the Butterflies. Kirjasta tehtiin myös samanniminen elokuva vuonna 2001, jossa pääroolia esitti Salma Hayek Minervana. Edward James Olmos esitti Trujilloa. Mirabalin siskoista on tehty myös tositapahtumiin perustuva elokuva Trópico de sangre vuonna 2010.

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on YK:n mukaan yksi laajimmalle levinneistä, pysyvimmistä ja tuhoisimmista ihmisoikeusloukkauksista. Esimerkkejä tästä ovat:

Mainittakoon, että Diego Maradona kuoli 25.11.2020 ja hänen muistopäivänsä juhlinta voi olla esteenä kyseessä olevan päivän laajemmalle leviämiselle. Toisaalta vuodessa on vain 365 päivää ja aiheita merkkipäivän viettoon varmasti aina tätä enemmän.

Lähteet ja lisätiedot:

UN: International Day for the Elimination of Violence against Women 25 November
Suomen YK-liitto: Kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi
Wikipedia: Mirabal sisters
Wikipedia: Trópico de sangre