Kemiallisen sodankäynnin uhrien muistopäivä (Day of Remembrance for All Victims of Chemical Warfare) oli alunperin 29.4. Tuona päivänä vuonna 1997 astui voimaan kemiallisten aseiden kieltosopimus. Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen jäsenten 20-vuotiskokouksessa vuonna 2015 päivämäärä muutettiin olemaan 30.11. Tämä on vuosittaisen kokouksen alkamispäivämäärä.
Kemialliset aseet tappoivat ensimmäisessä maailmansodassa 100.000 ja vammauttivat miljoona uhria. Toisessa maailmansodassa kemiallisia aseita ei taistelukentällä enää käytetty. Sodan jälkeen ymmärrettiin, että aseiden käyttö toi vain pientä hyötyä verrattuna aseiden leviämisen uhkaan.
Kemiallisten aseiden kieltosopimus hyväksyttiin vuonna 1993 ja se astui voimaan 29.4.1997. YK julisti päivän kemiallisen sodankäynnin uhrien muistopäiväksi 11.11.2005. Tuolloin oli meneillään kieltosopimuksen osallistujamaiden kymmenennen kokouksen viimeinen päivä.
Tästä kymmenen vuoden päästä 2015, kun kieltosopimuksen osallistujamaat viettivät kahdettakymmenettä kokousta, päätti YK vaihtaa päivän päivämääräksi 30.11. Tämä on se päivä, jolloin kieltosopimuksen osallistujamaat aloittavat vuosittaisen kokouksensa.
29.4. oleva päivä muutettiin tällöin toiseksi ja siitä tuli 'International Day for the Foundation of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons'.
Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen ulkopuolella on vain neljä valtiota, jotka ovat Angola, Egypti, Pohjois-Korea ja Etelä-Sudan. Lisäksi kaksi valtiota, Israel ja Myanmar, ovat allekirjoittaneet sopimuksen mutta eivät ole ratifioineet sitä.
Day of Remembrance for All Victims of Chemical Warfare on hiukan vaikea kääntää ja siitä liikkuukin suomen kielellä muitakin käännösversioita, kuten vaikkapa 'Kemiallisen sodan uhrien muistopäivä' tai 'Kaikkien kemiallisen sodan uhrien muistopäivä'.
UN: Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare, 30 November
Wikipedia: Kemiallisten aseiden kieltosopimus
Wikipedia: Day of Remembrance for All Victims of Chemical Warfare