Merkkipäivät

Lucian päivä

13.12.

Lucian päivänä muistetaan katolista pyhimystä Pyhää Luciaa. Päivän vietto on tosin maallistunutta ja päivää viettävät eritoten ruotsinsuomalaiset. Latinan kielen lux tarkoittaa valoa ja kynttilää kantava Lucia tuo valoa pimeyteen. Pyhän Lucian kuolin- tai hautajaispäivä 13.12. oli juliaanisessa kalenterissa talvipäivän seisaus, eli vuoden pimein päivä. Suomen Lucia-neidon valinnasta ja päivän varainkeruusta ahdingossa olevien perheiden tukemiseksi vastaa Folkhälsan.

Lucian päivä oli talvipäivänseisaus

Lucia eli Sisilian Syrakusassa ja sai surmansa keisari Diocletianuksen kristittyjen vainoissa 300-luvun alussa. 13.12. oli hänen kuolin- tai hautajauspäivänsä. Nimi Lucia juontuu latinan kielen sanasta lux, joka tarkoittaa valoa. 13.12. osui keskiaikaisessa juliaanisessa kalenterissa juuri talvipäivänseisauksen kohdalle eli vuoden pimeimpään päivään. Lucian päivästä päivä siis alkoi pitenemään eli Lucia toi valoa pimeyteen.

Legendat Lucian elämästä

Lucian elämästä ja kuolemasta liikkuu paljon legendoja, monet varsin verisiäkin.

Yhden mukaan Lucian sulhanen suuttui, kun Lucia antoi äidiltään saamat runsaat myötäjäiset kaupungin köyhille, eikä suinkaan sulhaselleen. Sulhanen paljasti Lucian kristinuskon viranomaisille ja tämä tuomittiin työskentelemään bordelliin. Tänne Luciaa ei kuitenkaan saatu, vaikka sitä kaikin keinoin yritettiin. Eivät tuhannet miehet eivätkä vetohärät tai velhojen taiat saaneet häntä liikahtamaan. Sen jälkeen Lucia yritettiin polttaa roviolla, mutta häntä ei saatu edes syttymään. Lopuksi hänet surmattiin miekalla. Lucia puhui kuitenkin vielä pitkään ennen kuin kuoli - miekka kurkussaan.

Toinen legenda kertoo, että eräs nuorukainen ihastui Lucian kauniisiin silmiin ja halusi naimisiin tämän kanssa. Lucia repi silmät päästään ja lähetti ne miehelle vadissa. Kiitokseksi Lucian uskollisuudesta Jumala antoi tälle heti silmät takaisin. Lucia onkin katolisessa kirkossa sokeiden ja näkövammaisten suojeluspyhimys.

Folkhälsan: Suomen Lucia

Suomessa Lucian päivää viettävät erityisesti suomenruotsalaiset. Vuodesta 1949 lähtien on valittu Suomen Lucia eli Finlands Lucia. Suomen Lucia valitaan joka vuosi ja valinnasta vastaa Folkhälsan yhteistyössä Ylen ja Hufvudstadsbladetin kanssa. Suomen Lucia kruunataan Helsingin Tuomiokirkossa 13.12. Tämän jälkeen Lucia johtaa kulkuetta kaupungin halki.

Folkhälsan vastaa myös Lucia-päivän varainkeräyksestä sekä Lucian vierailuista sairaaloissa, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa.

Folkhälsanin mukaan valon ja ilon lähettiläs Lucia muistuttaa, että meidän kaikkien on autettava lähimmäisiämme vaikeina aikoina. Lucia on Folkhälsanin järjestämän St Lucia -varainkeräystapahtuman johtaja. Kerätyt varat käytetään ahdingossa olevien perheiden tukemiseen. Esimerkiksi köyhyys, sairaus tai läheisten ystävien ja perheen puute voivat ajaa perheet uupumisen partaalle ja viedä vanhemmilta voiman, jota he tarvitsevat ollakseen hyviä vanhempia parhaista aikomuksistaan ja vanhemmuustaidoistaan huolimatta.

Lähteet ja lisätiedot:

Finlands Lucia
Folkhälsan
Wikipedia: Pyhä Lucia
Onerva Ollila, Asko Palviainen, Minna Saarelma Paukkala: Ajan tasalla, suomalainen kalenteri tänään, Otava 2019
Suuri Perinnekirja, toim. Satu Aalto, Karisto, 4. painos, 2003