Jutut »

Suruliputus

Suruliputuksessa Suomen lippu nostetaan klo 8 täyssalon kautta puolitankoon. Lippu lasketaan auringon laskiessa tai viimeistään klo 21 täyssalon kautta alas. Kuolinpävän suruliputus alkaa heti kun on tieto kuolemasta. Hautajaispäivänä lippu nostetaan ennen muistotilaisuutta loppupäiväksi ylös. Surun koskettaessa koko kansaa voi sisäministeriö suosittaa yleistä suruliputusta.

Lipun nosto ja lasku suruliputuksessa

Suruliputus aloitetaan heti, kun on saatu tieto kuolemasta. Suruliputus voidaan myös toteuttaa seuraavana päivänä, jos suruliputuksen aika jäisi muuten lyhyeksi.

Mikäli liputus aloitetaan aamulla, tehdään se samaan aikaan kuin tavallisestikin, eli klo 8. Suruliputuksessa lippu lasketaan kuten tavallisestikin, eli auringon laskiessa, kuitenkin viimeistään klo 21. Kaamosaikana liputetaan klo 8 - 16.

Nostaessa ylös ja puolitankoon, laskiessa ylös ja alas

Suruliputuksessa lippu nostetaan aluksi ylös ja sen jälkeen se lasketaan alas siten, että lipun alareuna on lipputangon puolivälissä. Lipun yläosan yläpuolelle jää tällöin kolmasosa lipputangon pituudesta. Suruliputuksen lopuksi lippu nostetaan ensin kokonaan ylös ja sen jälkeen alas.

Suruliputus voidaan tehdä vainajan kotitalossa tai taloyhtiössä, työpaikalla ja syntymäkodissa.

Hautajaispäivän liputus

Liputus voidaan tehdä myös hautajaispäivänä, jolloin suruliputetaan vainajan kotona ja hautajaisten pitopaikalla.

Hautajaispäivän suruliputuksessa lippu nostetaan kuten suruliputuksessa yleisestikin klo 8 ensin ylös ja tämän jälkeen puolitankoon (lipun alaosa salon puolivälissä). Normaalista poiketen lippu nostetaan siunaustilaisuuden jälkeen ennen muistotilaisuutta ylos loppupäiväksi. Lippu lasketaan tämän jälkeen normaalisti auringon laskiessa, kuitenkin viimeistään klo 21.

Yleinen suruliputus

Sisäministeriö voi määrätä valtion virastot ja laitokset suruliputtamaan myös koko Suomea koskettavien tapahtumien johdosta sekä esittää kaikille toiveen yleisestä suruliputuksesta. Hautajaispäivänä on ohjeena yleensä nostaa lippu kokonaan ylös tiettyyn aikaan. Mauno Koiviston hautajaispäivänä ohje oli nostaa lippu ylös tavallisuudesta poiketen vasta muistotilaisuuden jälkeen. Martti Ahtisaaren hautajaispäivänä ohje oli nostaa lippu täyssalkoon siunaustilaisuuden jälkeen klo 14.30 ja laskea klo 20.

Yleisiä suruliputuspäiviä ovat olleet mm. seuraavat:

Kirjoittaja:

Arkikoodi

Lähteet ja lisätiedot:

Wikipedia: Suruliputus

Sisäministeriö: Suruliputuksella kunnioitetaan vainajaa

Sisäministeriön video: Ohjeet suruliputukseen

Valtioneuvosto: https://valtioneuvosto.fi/-/1410869/suruliputus-presidentti-martti-ahtisaaren-hautajaisten-johdosta-perjantaina-10.11.2023

Valtioneuvosto: Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset 25. toukokuuta

Julkaistu: 25.10.2023

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Yleinen suruliputus Martti Ahtisaaren hautajaispäivänä, Martin päivänä 10.11.2023
Sisäministeriö suosittelee suruliputusta Martti Ahtisaaren hautajaispäivänä 10.11.2023. Päivä on Martin nimipäivä. Suruliputus alkaa aamulla klo 8 ja päättyy klo 20. Siunaustilaisuuden päätyttyä klo 14.30 lippu nostetaan täyssalkoon loppupäiväksi. Myös nimipaivat.fi kunnioittaa muistoa muuttamalla sivuston ulkoasun tummaksi.