Merkkipäivät

1. adventtisunnuntai

27.11–3.12. oleva sunnuntai, 3.12.2023

1. adventtisunnuntai on joulua edeltävistä neljästä sunnuntaista ensimmäinen. 1. adventti myös aloittaa kirkkovuoden. 1. adventti on nöyrtymisen adventti, se kuvastaa Jeesuksen nöyrää saapumista Jerusalemiin palmusunnuntaina. Se on myös tärkein kaikista adventeista. Se sitoo pääsiäisen kirkkovuoden alkuun. Adventteina on tapana sytyttää myös adventtikynttilät, yksi kerrallaan. Ensimmäinen kynttilä symboloi odotusta.

1. adventtisunnuntain kertomus on Jeesuksen ratsastaminen Jerusalemiin palmusunnuntaina. Tämä tulee keskiajan perinteestä ja protestanttiset kirkot seuraavat tätä perinnettä. Jeesus ratsasti vaatimattomasti aasilla, nöyrästi. Päivän nimitys eli nöyrtymisen adventti (lat. adventus humiliationis) tulee tästä.

Kirkkovuosi alkaa 1. adventista ja 1. adventti kytkeytyy palmusunnuntaihin ja pääsiäiseen. Kirkkovuoden yhteys pääsiäiseen tulee näin esiin heti alusta lähtien.

Adventti tulee latinan ilmauksesta adventus Domini, mikä tarkoittaa Herran saapumista. Adventti on valmistautumista jouluun. Joulua edeltävät neljä sunnuntaita ovat adventtisunnuntaita.

Adventtikynttilät

1. adventtisunnuntaina on tapana laulaa Hoosianna-virttä. 1. adventti on kaikista adventeista tärkein.

1. adventtisunnuntaina sytytetään ensimmäinen adventtikynttilä. Kynttilöitä on neljä ja ne sytytetään vasemmalta oikealle, kukin neljänä joulua edeltävinä neljänä adventtisunnuntaina. Tapa on tullut Suomeen Ruotsista 1900-luvun alkupuolella. Kynttilän liekki symboloi rukoilua ja Jumalan suojelun ja Kristuksen tulemisen pyytämistä. Toisaalta kynttilän liekkien lisääntyminen merkitsee valon lisääntymistä. Joulu on kristillisen perinteen ulkopuolella auringon juhla.

Ensimmäinen adventtikynttilä symboloi odotusta, toinen on jouluilon sytyttäjä, kolmas joulurauhan tunnus ja neljäs adventtikynttilä on rakkauden kynttilä.

1. adventtisunnuntai
2. adventtisunnuntai
3. adventtisunnuntai
4. adventtisunnuntai

Lähteet ja lisätiedot:

Wikipedia: Adventti
Kirkkovuosikalenteri: 1. adventtisunnuntai