Merkkipäivät

Black Friday

23.–29.11. oleva perjantai, 29.11.2024

Black Friday on kiitospäivän jälkeen tuleva perjantai ja se on lähtölaukaus joulun ostosesongille. Black Friday on Yhdysvaltojen vilkkain ostospäivä.

Alkuperä? Työntekijöiden lorvikatarrista...

Varhaisin maininta Black Fridaysta on aikakauslehti Factory Management and Maintenancessa vuosina 1951 ja 1952. Lehdessä mustana perjantaina pidettiin kiitospäivän jälkeistä perjantaita, jolloin työntekijät ilmoittautuivat sairaiksi ja saivat näin neljän päivän pituisen viikonlopun. Ymmärrettävästi tämä merkitys ei ole saanut laajempaa vastakaikua.

...liikenneruuhkien kautta...

Samoihin aikoihin nimitykset "Black Friday" ja "Black Saturday" olivat Philadelphian ja Rochesterin poliisien käytössä, kun he kuvasivat alkaneen joulusesongin aiheuttamia liikenneruuhkia.

...positiivisen tuloksen mustaan musteeseen

Kun Black Friday alkoi tulla yhä yleisempään käyttöön 1980-luvulla, kauppiaat huolestuivat pilkallissävytteisestä termistä ja ehdottivat uutta tulkintaa. Heidän mukaansa Black Friday on se hetki vuotta, kun koko vuoden mittakaavassa tappiollinen toiminta vaihtuu voitolliseksi. Tappiotahan on kirjanpidossa perinteisesti merkitty punaisella musteella ja voittoa mustalla.

Marcus Grönholmin tavaramerkki

Black Fridaysta on tullut myös Suomessa erittäin suosittu vähittäiskaupan alennusmyyntipäivä. Entinen rallikuski Marcus Grönholm toi Black Fridayn Suomeen omistamaansa kauppakeskus Strandiin Inkooseen. Grönholm rekisteröi Black Friday -tuotemerkin vuonna 2012. Nimikettä alkoivat käyttää kuitenkin muut ketjuliikkeet ja kauppajätit. Tulkinnaksi muotoutui, että Black Friday on liian yleisesti käytetty, että se voisi olla tavaramerkki.

Black Fridayn kanssa samana päivänä vietetään myös älä osta mitään -päivää. Se on kulutuskriittinen päivä, jonka sanoma on täysin päinvastainen kuin Black Fridayn.

Lähteet ja lisätiedot:

Wikipedia: Black Friday
Yle.fi: Marcus Grönholm ei enää taistele Black Friday -tuotemerkkinsä puolesta: "Tekivät virheen kun antoivat sen minulle"