Merkkipäivät

Kansainvälinen miestenpäivä

19.11.

Kansainvälisen miestenpäivän isä on Trinidad ja Tobagossa olevan Länsi-Intian yliopiston lehtori Jerome Teelucksingh. Hän ehdotti päiväksi 19.11. Päivä oli hänen isänsä syntymäpäivä. Toisaalta 19.11.1989 Trinidad ja Tobago kävi huikean jalkapallon MM-karsintasarjan päätteeksi ikimuistoisen ottelun USA:ta vastaan paikasta MM-kisoihin. Trinidad ja Tobago hävisi ottelun 0-1.

Liikehdintä kansainvälisen miestenpäivän aikaansaamiseksi alkoi jo 1960-luvulla. Olihan naisilla jo oma kansainvälinen naistenpäivä 8.3. Miesten päiväksi ehdotettiin 23.2., mikä oli kahta viikkoa ennen naisten päivää. Neuvostoliitossa päivää oli vietetty isänmaan puolustajan päivänä vuodesta 1922 lähtien. 23.2.1918 venäläiset torjuivat kohti Pietaria hyökänneet saksalaiset.

Jerome Teelucksinghin ehdotuksesta vuonna 1999 päivä lopulta siirtyi helmikuusta marraskuulle, eli 19.11. Nykyään päivällä on myös YK-järjestö UNESCO:n tuki.

Lähteet ja lisätiedot:

Wikipedia: International Men's Day
Wikipedia: Kansainvälinen miestenpäivä
Wikipedia: Shot heard round the world (soccer)
Wikipedia: Isänmaan puolustajan päivä
The Centre For Male Psychology: Everyone around the world should celebrate men on International Men’s Day. An interview with Dr. Jerome Teelucksingh