Merkkipäivät

Kynttilänpäivä

2.–8.2. oleva sunnuntai, 2.2.2025

Kynttilänpäivän ajankohta on 40 päivää joulusta. Päivää vietetään sen muistoksi, että Jeesus vietiin 40 päivän ikäisenä temppeliin ja Simeon siunasi hänet. Kynttilänpäivän nimitys johtuu siitä, että keskiajalla tänä päivänä vihittiin kirkossa vuoden ajan käytettävät kynttilät. Suomen evankelisluterilainen kirkko viettää kynttilänpäivää 2.2., jos se on sunnuntai, muutoin seuraavana sunnuntaina. Ja jos tämä päivä sattuukin olemaan laskiaissunnuntai, siirtyy kynttilänpäivä viikon aikaisemmaksi. Näin tapahtuu seuraavan kerran vuonna 2027.

Kynttilänpäivän tapahtumista kerrotaan Luukkaan evankeliumin toisessa luvussa. Simeon oli oli Jerusalemissa asunut hurskas mies. Pyhä Henki oli kertonut hänelle, että hän tulisi näkemään Messiaan ennen kuolemaansa. Joosef ja Maria vievät Jeesuksen temppeliin, kun tämä on 40 päivän ikäinen.

Simeonin kiitosvirsi Jumalalle

Simeon on temppelissä ja tunnistaa Jeesuksen Messiaaksi. Simeon otti Jeesuksen syliinsä, kiitti Jumalaa ja siunasi Jeesuksen. Simeon lausuu myös kiitoksen Jumalalle, jota kutsutaan Simeonin kiitosvirreksi. Latinankielellä se tunnetaan alkusanojensa mukaan Nunc dimittis (nyt päästät).

Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä,
niin kuin olet luvannut.
Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi,
jonka olet kaikille kansoille valmistanut:
valon, joka koittaa pakanakansoille,
kirkkauden, joka loistaa kansallesi Israelille.

Jeesus, Joosef ja Maria tapasivat temppelissä myös profeetta Hannan.

Kynttilänpäivänä vihittiin kirkon kynttilät

Kynttilänpäivän nimitys johtuu siitä, että keskiajalla tänä päivänä vihittiin kirkossa vuoden ajan käytettävät kynttilät.

Kynttilänpäivän päivämäärä vaihtelee vuosittain ja se on aina sunnuntaisin. Alkuperäinen päivä on 2.2. Se on 40 päivää Jeesuksen syntymästä. Tässä noudatetaan juutalaisten tapaa laskea syntymäpäivä mukaan ensimmäisenä päivänä.

Suomen evankelisluterilainen kirkko viettää kynttilänpäivää 2.-8.2. olevana sunnuntaina. Mikäli tämä päivä on laskiaissunnuntai, siirtyy kynttilänpäivä viikkoa aikaisemmaksi. Vuonna 2024 kynttilänpäivä on sunnuntaina 4.2., vuonna 2025 sunnuntaina 2.2. ja vuonna 2026 sunnuntaina 8.2. Vuonna 2027 kynttilänpäivä olisi muutoin sunnuntaina 7.2., mutta tuolle päivälle osuu laskiaissunnuntai. Näin kynttilänpäivää vietetään vuonna 2027 sunnuntaina 31.1.

Lähteet ja lisätiedot:

Wikipedia: Kynttilänpäivä
Wikipedia: Simeon (Luukkaan evankeliumi)
Kirkkovuosikalenteri: Kynttilänpäivä