Merkkipäivät

Vainojen uhrien muistopäivä

27.1.

Neuvostoliiton armeija vapautti Auschwitzin keskitysleirin 27.1.1945. Tänä päivänä kunnioitetaan juutalaisten kansanmurhan ja muiden toisen maailmansodan joukkomurhien uhrien muistoa.

Euroopan parlamentti ehdotti vuonna 1995 jäsenmailleen juutalaisten joukkomurhan muistopäivän viettämistä. YK:n yleiskokous julisti vuonna 2005 Israelin aloitteesta päivän 27.1. nimellä International Holocaust Remembrance Day. Suomessa päivä siis tunnetaan vainojen uhrien muistopäivänä ja se on lisätty viralliseen kalenteriin vuonna 2002.

Holokausti: 5-7 miljoonaa murhattua juutalaista

Toisen maailmansodan aikana, vuoden 1941 lopulla, Saksan johto teki päätöksen juutalaisten kansanmurhasta eli ns. lopullisen ratkaisun. Jo tätä ennen juutalaisia oli sorrettu ja tapettu. Juutalaisia tapettiin aluksi ampumalla ja lopulta myrkkykaasulla tähän tarkoitukseen varatuilla tuhoamisleireillä.

On arvioitu, että kaksi kolmasosaa Euroopan juutalaisista murhattiin juutalaisten toisen maailmansodan aikaisessa joukkomurhassa eli holokaustissa. Murhattuja oli siis yhteensä 5-7 miljoonaa. Näistä kolme miljoonaa kuoli tuhoamisleireillä, miljoonan tappoivat liikkuvat tuhoamisyksiköt ja loput kuolivat työleireillä tai ghetoissa.

Lähteet ja lisätiedot:

Wikipedia: Vainojen uhrien muistopäivä
Wikipedia: International Holocaust Remembrance Day
UN: Outreach Programme on the Holocaust
Holokaustin uhrien muisto ry: Vainojen uhrien muistopaiva
Wikipedia: Holokausti