Ortodoksisessa kalenterissa juhlitaan pyhiä ihmisiä. Nimipäivää vietetään oman suojeluspyhimyksen päivän mukaan.
Ortodoksiset nimipäivät perustuvat Suomen ortodoksisen kirkon kirkkokalenteriin. Tässä kalenterissa kukin päivä on omistettu jonkun pyhän ihmisen muistolle.
Ortodoksisessa perinteessä lapselle annetaan nimi jonkun pyhän ihmisen mukaan. Nimi voi olla myös johdettu pyhän henkilän nimestä, esim. Anni on johdettu Anna-nimestä tai Hannes Johannes-nimestä.
Kyseinen pyhä ihminen voi tulla kalenterista lapsen syntymähetken mukaan, olla lähellä sitä tai olla muutoin valittu, esim. perheelle muuten tärkeä pyhä ihminen.
Lapselle on voitu antaa esimerkiksi nimeksi Anna Novgorodin ruhtinaan Hurskas Annan mukaan, jota muistellaan 10.2. Näin Anna viettää myös nimipäivää 10.2.
Nimellä Anna voi olla suojelijana myös Pyhä Anna, jota puolestaan muistellaan kolmena päivänä 25.7., 9.9. ja 9.12. Mikäli Anna olisi saanut nimensä Pyhän Annan mukaan, olisi näistä päivistä valittava yksi, jolloin nimipäivää vietetään.
Periaatteena on siis se, ettei ortodoksisessakaan perinteessä nimipäivää vietetä kuin kerran vuodessa, oman suojeluspyhimyksen mukaan. Ja mikäli suojeluspyhimyksellä on useita päiviä, valitaan näistä yksi.
Juhanin suojeluspyhimyksilläkin on peräti 23 päivää kirkkokalenterissa, mutta tämä ei tarkoita, että Juhani viettäisi nimipäiväänsä 23 kertaa vuodessa.
Joidenkin nimipäivien päivämäärä vaihtelee ortodoksisessa kalenterissa vuosittain.
Pyhien isien sunnuntai on joulua edeltävä sunnuntai ja silloin on koko joukko muisteltavia pyhimyksiä, joiden mukaan nimipäiviä vietetään.
Katso lisää:
Ortodoksisen kirkon kirkkokalenteri
Yliopiston Almanakkatoimisto: Ortodoksiset nimipäivät
Ortodoksi.net: Ortodoksinen kalenteri
Ortodoksi.net: Nimi ja siihen liittyvän pyhän muistopäivä
Julkaistu: 18.11.2022