Merkkipäivät

Joulupäivä

25.12.

Joulupäivä on Jeeesuksen syntymäpäivä. Jeesuksen syntymän ajoitti 25.12. päivämäärään Hippolytos Roomalainen. Hän oletti enkelin ilmestyneen Marialle 25.3. kevätpäivän tasauksen aikaan ja Jeesuksen syntyneen yhdeksän kuukautta myöhemmin. 25.12. oli roomalaisen juliaanisen kalenterin mukaan myös talvipäivän seisaus.

Paavi Gregorius XIII määräsi 1500-luvulla käyttöön parannetun gregoriaanisen kalenterin. Vuonna 1582 sitten hypättiin lokakuun 15. päivästä suoraan 25. päivään. Tällä hetkellä juliaanisen ja gregoriaanisen kalenterin päivien ero on 13 päivää. Monissa ortodoksisissa maissa kuten Venäjällä joulun ajankohta määräytyy edelleen juliaanisen kalenterin mukaan, vaikka käytössä onkin muuten gregoriaaninen kalenteri. Joulua vietetään näin 7.1. eikä 25.12.

Jeeesuksen syntymän ajankohdasta ei ole varmaa tietoa. Jeesusta kuitenkin pidetään historiallisena henkilönä ja monet tutkijat pitävät vuotta 4 eaa. todennäköisimpänä.

Neljä joulupäivää

Alunperin joulu on ollut neljän pyhän juhla: joulupäivä (25.12.), tapaninpäivä (26.12.), apostoli Johanneksen päivä (27.12.) ja viattomien lasten päivä (28.12.). Nämä kaikki ovat olleet siis pyhäpäiviä. Vuoden 1772 kalenteriuudistuksessa kaksi jälkimmäistä päivää muuttuivat arkipäiviksi. Ne tulivat takaisin kirkkovuoteen vuonna 1999, mutta eivät ole enää pyhäpäiviä. Päivät muuttuvat kuitenkin pyhäpäiviksi, mikäli ko. päivä osuu sunnuntaille.

jouluaatto
1. joulupäivä: joulupäivä
2. joulupäivä: tapaninpäivä
3. joulupäivä: apostoli Johanneksen päivä
4. joulupäivä: viattomien lasten päivä

Lähteet ja lisätiedot:

Wikipedia: Joulu
Tieteen Kuvalehti: Onko Jeesus syntynyt 24. joulukuuta?