Merkkipäivät

Viattomien lasten päivä

28.12.

Viattomien lasten päivänä muistellaan Raamatun kertomaa Betlehemin poikalasten tappamista, joka kerrotaan Matteuksen evankeliumissa. Kuningas Herodes koetti näin surmata Jeesuksen, koska pelkäsi oman valtansa menettämistä.

Kuningas Herodes eli Herodes Suuri (73 eaa.-4 eaa.) oli Juudean kuningas, joka hallitsi Rooman alaisuudessa.

Matteuksen evankeliumissa kerrotaan, että Herodes ei halunnut menettää valtaansa vastasyntyneelle juutalaisten kuninkaalle eli Jeesukselle, josta itämaan tietäjät olivat kertoneet. Hän pyysi näitä kertomaan Jeesuksen olinpaikan. Itämaan tietäjät eivät kuitenkaan Jeesuksen tavattuaan menneet enää Herodeksen luo.

Herodes tappoi Betlehemin alle 2-vuotiaat pojat

Näin Herodes määräsi, että Betlehemissä ja sen lähistöllä oli tapettava kaikki kaksivuotiaat ja sitä nuoremmat pojat.

Viattomien lasten päivänä muistellaan siis tätä Betlehemin lastenmurhaa. Tapahtuman todenperäisyyttä on kuitenkin epäilty, sillä siitä ei juuri ole mainintoja muualla kuin Matteuksen evankeliumissa.

Neljä joulupäivää

Alunperin joulu on ollut neljän pyhän juhla: joulupäivä (25.12.), tapaninpäivä (26.12.), apostoli Johanneksen päivä (27.12.) ja viattomien lasten päivä (28.12.). Nämä kaikki ovat olleet siis pyhäpäiviä. Vuoden 1772 kalenteriuudistuksessa kaksi jälkimmäistä päivää muuttuivat arkipäiviksi. Ne tulivat takaisin kirkkovuoteen vuonna 1999, mutta eivät ole enää pyhäpäiviä. Päivät muuttuvat kuitenkin pyhäpäiviksi, mikäli ko. päivä osuu sunnuntaille.

Viattomien lasten päivä on pyhäpäivä eli sunnuntai seuraavan kerran vuonna 2025.

jouluaatto
1. joulupäivä: joulupäivä
2. joulupäivä: tapaninpäivä
3. joulupäivä: apostoli Johanneksen päivä
4. joulupäivä: viattomien lasten päivä

Lähteet ja lisätiedot:

Wikipedia: Betlehemin lastenmurha
Wikipedia: Viattomien lasten päivä
Päivyri.fi: Viattomien lasten päivä 28.12.
Kirkkovuosikalenteri: Viattomien lasten päivä (4. joulupäivä)