Miesten nimien yleisimmät alku- ja loppuosat
Miesten ensimmäiset etunimet alkavat yleisimmin "Mar" ja päättyvät "tti". Toiseksi yleisimmät ovat "Mik" ja "ari" ja kolmanneksi yleisimmät "Jar" ja "kka".
Naisten nimien yleisimmät alku- ja loppuosat
Naisten ensimmäiset etunimet alkavat yleisimmin "Mar" ja päättyvät "nna". Kakkosina tulevat "Ann" ja "ina" sekä kolmosina "Pir" ja "ija".
Nimet, joilla sekä suomalainen että suomenruotsalainen nimipäivä
Suomalaisesta ja suomenruotsalaisesta nimipäiväkalenterista löytyy 179 nimeä, joilla on molemmilla yhteinen nimipäivä.
Harvinaiset nimet, joilla on nimipäivä
Suomalaisessa ja suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa on koko joukko nimiä, joiden ei yleisyytensä perusteella enää pitäisi niissä olla. Tämä artikkeli listaa ne. Näidenkin hienojen nimien soisi taas yleistyvän, vaikka nimipäiväkalenteriin päässeitä nimiä ei sieltä juuri poistetakaan.
Yleiset nimet ilman nimipäivää
Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin pääsemiseksi on vakiintunut 500 nimen kantajan vaatimus ensimmäisenä etunimenä. Tässä artikkelissa listaamme nimet, joilla olisi tämän rajan perusteella oikeus saada virallinen nimipäivä, mutta joilla jostain syystä ei nimipäivää ole.
Uudet nimipäivät 2025
Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin tulee 33 ja suomenruotsalaiseen 27 uutta nimeä.
Yhdysnimien nimipäivät
Yhdysviivalla varustetuilla yhdysnimillä ei ole virallisia nimipäiviä. Poikkeus on Kukka-Maaria, sillä se merkitsee Marian etsikkopäivää. Voit ehdottaa yhdysviivaiselle nimelle epävirallista nimipäivää nimipaivat.fi:ssä.
Ehdota epävirallista nimipäivää
Nimipaivat.fi listaa epävirallisia nimipäiviä. Voit ehdottaa haluamallesi nimelle omaa päivää.
Viskurilaki määrää etunimien rakennetta
Viskurilaki on kielitieteen käsite. Sen mukaan kielessä raskaammat ainekset ikään viskautuvat jälkimmäisiksi. Tämä näkyy myös nimissä. Ensimmäiset etunimet ovat rakenteeltaan kevyempiä, kaksitavuisia, ja jälkimmäiset raskaampia, kolmitavuisia.
Siveä. Kauno-annakka vuodelle 1865
Isak Edvard Sjöman kokosi ensimmäisen suomenkielisen nimipäiväkalenterin. Siitä tuli perusta myös nykypäivän nimipäiville.