Luukas nimipäivä

Luukaksen nimipäivä on 18.10.
Nimipäivään on jäljellä 94 päivää.

18.10. on evankeliumin ja Apostolien tekojen kirjoittaja Luukaksen muistopäivä.

Nimen Luukas vuosittainen suosio

Luukas on yksi nykyisin suosituista suomenkielisistä miesten ensimmäisistä etunimistä. Alla näet nimen suosion syntyneissä suomenkielisissä lapsissa vuosittain. Kunkin vuoden tieto on 50 suosituimmasta nimestä. Jos sijoitus on ollut alempi, ei tietoa ole ja lopputuloksena on katkonainen kuvaaja. Voit liikuttaa hiirtä tai sormea kuvaajan päällä vaihtaaksesi käyrän toiseen nimeen.

Taulukosta näet kuinka monelle syntyneelle suomenkieliselle pojalle nimi on annettu ensimmäiseksi etunimeksi vuodesta 2007 lähtien. Taulukossa myös nimen osuus annetuista suomenkielisistä miesten ensimmäisistä etunimistä sekä nimen sijoitus kyseisenä vuonna. Huom! Taulukossa tieto vain, mikäli Luukas on ollut kyseisenä vuonna 50 suosituimman nimen joukossa.

VuosiLuku­määräOsuusSijoitus
2022990,52 %49.
20121550,57 %49.
20091810,65 %38.

Luukas-nimi ja nimen merkitys

Luukas tulee kreikkalaisesta nimestä Loukas ja roomalais-italialaisesta nimestä Lucas. Nimet tarkoittavat leukanialaista tai lucanilaista. Lucania (tai kreik. Leukania) oli historiallinen alue Etelä-Italiassa, jota asuttivat ennen roomalaisia italialaiset heimot ja kreikkalaiset siirtolaiset. Paikan nimen on uskottu tulleen kirkkautta tai loistamista tarkoittavasta sanasta (lat. lucens = loistaa).

Uuden testamentin kolmannen evankelistan Luukkaan myötä nimi on tullut pyhimyskalentereihin ja sitä myötä nykyiseen almanakkaan. Päivä on ollut jo ensimmäisistä kalentereista lähtien 18.10., joka on evankelista Luukkaan muistopäivä.

Lucas on eri muodoissaan ollut hyvin suosittu nimi eri puolilla maailmaa. Yksi syy on varmasti elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja George Lucasin luoma Tähtien sota -elokuvasarja, jossa seikkailee Luke Skywalker.

Nimellä Luukas ei ole anagrammeja muista suomalaisten nimistä.

Luukas on sijalla 207. miesten ensimmäisten etunimien listalla.

Henkilöitä, joiden ensimmäinen etunimi on Luukas, on nyt 2799 eli 95 enemmän kuin viime vuonna.

Nimen yleisyys

Digi- ja väestötietoviraston tiedon (helmikuu 2024) mukaan:

  • Luukas on ensimmäisenä etunimenä 2799 miehellä (muutos +95).
  • Muuna kuin ensimmäisenä etunimenä Luukas on 870 miehellä (muutos +34).
  • Kaikkiaan etunimi Luukas on 3669 miehellä (muutos +129) ja 7 naisella eli 3676 henkilöllä (muutos +127).

Luukas on suositumpi ensimmäisenä etunimenä kuin muuna etunimenä.

Ortodoksiset nimipäivät

Nimi: Luukas, nimipäivä on
7.2. - jäljellä 206 päivää
29.5. - jäljellä 317 päivää
18.10. - jäljellä 94 päivää

Juttuja Luukas-nimestä:

Naisten ja miesten yhteiset nimipäivät
Suomenkielisessä kalenterissa on 23 päivää ja suomenruotsalaisessa 59 päivää, jolloin naisilla ja miehillä on yhteinen nimipäivä. Katso listaukset artikkelista.

Kokeile nimikoneesta nimeen Luukas 

Oletuksena saat kaikki suomenkielisen kalenterin nimet. Voit tulossivulla valita naisten tai miesten nimet ja valita suomenkielisen, ruotsinkielisen tai ortodoksisen kalenterin tai kaikki nimet.

Nimi vauvalle?

Kokeile nimikonetta! Nimikone hakee antamiisi nimiin parhaiten sointuvat nimet. Voit halutessasi rajata tulokset tyttöjen tai poikien nimiin tai suomenkielisen, ruotsinkielisen tai ortodoksisen kalenterin nimiin.

Voit selata nimiä seuraavilla sivuilla:

Naisten / tyttöjen nimet

Miesten / poikien nimet

Katso myös: Sukupuolineutraalit nimet